Hatha Jóga

Hatha Jóga

Molnár Dóra       doramlnr@yahoo.com.sg           +36 20 745 5877

A Hatha jóga a jógák „nagyörege”, a legnagyobb halmaz, nem is jógatípus, hanem gyűjtőfogalom… Egyrészt azért, mert belőle fejlődött ki nagyon sok irányzat és gyakorlatsor, másrészt azért, mert a legrégebbi, legautentikusabb és legemberibb. A Hatha jóga ászanáit használja az Ashtanga, a Bikram és az Iyengar jóga is.

Azoknak ajánlott, akik szeretik a változatosságot, nem minden esetben élvezik a kötött gyakorlatsorokat. A Hatha jóga esélyt ad arra, hogy a teljesen kezdő jógázóból gyakorlott jógázó legyen. Elkezdhető a gyakorlás nagyon egyszerű ászanákkal, és a fejlődés ütemében haladhatunk a nagyobb koncentrációt, izomerőt, rugalmasságot igénylő ászanák felé. A hatha jóga ezért mindennek az alapja. Ez a rendszer csöndben ott áll minden egyes irányzat mögött! Mivel nem kötött gyakorlatokkal dolgozik, ezért az ászanasorozatok speciálisan kombinálhatóak.

Innen fejlődött ki a gerincjóga – a hatha jóga gerincet erősítő és nyújtó ászanáit tartalmazza; a női jóga – a kismedencei szervekre ható ászanákat tartalmaz; yin jóga – nyújtásokra specializálódva medence, csípő és mellkas nyitásokat tartalmaz; és a flow jóga – dinamikus, egymásba érő, táncszerű hatha jóga ászanákat tartalmaz.

A Hatha-jóga azonban nem csak ászanákat, de különböző légzésgyakorlatokat, meditációkat, életvezetési irányelveket is tartalmaz. Mindazoknak, akik életmódváltásra törekszenek ez a rendszer a legjobb „barátjuk” lesz egy új, egészséges és vitális élet felé. Személy szerint bármely jógairányzat követőjének nagyon ajánlom a hatha jóga rendszerével és tanításaival való ismerkedést. (forrás: ujegyensuly.hu)